Inspiracje na lunch boxy z serami w roli głównej – do pracy, na uczelnię i nie tylko

Latami byłam mistrzem w przygotowywaniu jedzenia na wynos. Robiłam to przez 3 lata liceum, całe studia, a w międzyczasie pracowałam w weekendy i studiowałam zaocznie na zmianę. W kółko więc myłam swoje ulubione pudełka na posiłki i regularnie denerwowałam się na tych (można zapytać domowników), którzy nie odkładali ich na miejsce albo gubili pokrywki. Dbałam też o to, by w domu zawsze były owoce i warzywa, bo to one najczęściej stanowiły większość posiłków, które zabierałam ze sobą na uczelnię lub w podróż. Teraz wychodzę na studia tylko w weekendy, ale codziennie pilnuję tego, by moja druga połówka zabierała do pracy odpowiednią porcję jedzenia. Poniżej więc przedstawiam 3 inspiracje na lunch boxy do pracy, na uczelnię, w podróż i nie tylko – z serami w roli głównej!

MAKARONY

Przygotowując obiad na wynos staram się, by przede wszystkim smakował dobrze na zimno. Wiem, że wiele miejsc pracy i uczelni wyższych zapewnia dostęp do mikrofalówki, ale akurat w naszym przypadku zazwyczaj jest to niemożliwe. Makaron z serem (np. Cheddar Wyke Mature), zarówno zapiekany, jak i przygotowywany na patelni, stanowi bazę i można urozmaicać go wedle uznania – przygotować z cebulką, szpinakiem, dodać brokuły i zaserwować zarówno w formie bezmięsnej, jak i z mięsem. Tak naprawdę jest to bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku bez większego zaangażowania. Przecież nie zawsze jest czas na to, by szykować wykwintne, dwudaniowe posiłki – czy na wspólny obiad w domu, czy do lunch boxów. Każdorazowo zależy mi na tym, by zjeść pełnowartościowo, smacznie i jak najmniej nudno! Monotonia w posiłkach przygotowywanych do pracy wkrada się bardzo szybko – przyznać się, kto zabiera ze sobą codziennie to samo? 😉

KANAPKI

Kanapki – wbrew pozorom – nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina wysiłku, by każda z nich była inna. Sery pleśniowe (np. Brie Ermitage czy Camembert Royal) stanowią bezpieczną bazę do tworzenia kanapek o różnych wariantach smakowych. Kochamy pieczywo pod każdą postacią i w każdej formie – zaczynając na zwykłych, pszennych chlebach, przez orkiszowe bułki i bagietki, kończąc na drożdżowych, domowych wypiekach. Zwykłe kanapki cenimy za to, że można spożyć je w każdych warunkach – ja bardzo często jem w samochodzie, H. natomiast pracuje intensywnie i nie zawsze może na spokojnie usiąść. Bułka owinięta w papier bywa zbawieniem w trakcie ciężkiego dnia poza domem, a jeśli w środku w towarzystwie dobrego sera znajdują się warzywa z naszego ogrodu – jest najsmaczniejsza na świecie!

PRZEKĄSKI

Warzywne, owocowe i serowe przekąski cenimy tak samo jak kanapki. Słupki sera (np. Cheddar Wyke Mature), połówki brzoskwiń i jabłek czy plastry ananasa to coś, co można zjeść w międzyczasie i w każdych warunkach. Przygotowuje się je ekspresowo, pakuje bez problemu i są zdecydowanie lepszym wyborem niż ciastka, batony czy inne przetworzone produkty. Formę przekąsek można czasami urozmaicić – robiąc serowo-warzywne i serowo-owocowe koreczki czy zawijając wszystko w tortillę z dodatkiem sosu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smakowe przekonania! 🙂

Szykujecie sami lunch boxy do pracy i na studia czy raczej jadacie na mieście? Jak jeszcze użylibyście serów, by przygotować zestaw posiłków na wynos? Podzielcie się swoimi doświadczeniami – nie zawsze mój dzień w kuchni jest kreatywny i nie zawsze mam dużo czasu, więc dobre pomysły są na wagę złota! 🙂

Życzymy smacznego,